Δραστηριότητες & Συμβουλές για Παιδιά

waves

Με ασφάλεια κάτω από τον ήλιο

Μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη σωστή αντηλιακή προστασία των παιδιών και κάντε τον ήλιο φίλο τους.

Ξέρουμε με πόση λαχτάρα περιμένουν τα μικρά μας το παιχνίδι στην παραλία. Ξέρουμε επίσης ότι η επιδερμίδα των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητη από εκείνη των μεγάλων. Γι’ αυτό χρειάζονται έκθεση με μέτρο και ενισχυμένη προστασία από ειδικά αντηλιακά προϊόντα.

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για όλους μας, ιδιαίτερα δε για τα μικρά παιδιά, για τη ψυχική υγεία και την ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε τα παιδιά να επωφεληθούν από τις ευεργετικές του ιδιότητες αποφεύγοντας παράλληλα τις ιδιαίτερα βλαβερές επιδράσεις που μπορεί να έχει ο ήλιος στο δέρμα τους.

Επιστημονικά είναι πλέον εξακριβωμένο ότι το δέρμα έχει καλή «μνήμη». Αυτό σημαίνει, ότι η αλόγιστη έκθεσή στον ήλιο από πολύ μικρή ηλικία λειτουργεί συσσωρευτικά. Τα εγκαύματα και οι επιφανειακές δερματικές βλάβες, μπορεί να αλλοιώσουν μελλοντικά ακόμη και το DNA των κυττάρων της επιδερμίδας μας.

Προστατεύοντας τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, όχι μόνο σώζουμε κυριολεκτικά το δέρμα τους, αλλά τους μαθαίνουμε και ποια είναι η σωστή συμπεριφορά στον ήλιο με στόχο να την υιοθετήσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Γι’ αυτό και η πρόληψη από την παιδική ηλικία είναι επιτακτική.

starfish

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο παιδικό αντηλιακό και πως το χρησιμοποιούμε σωστά;

Καταρχήν, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χρήση των αντηλιακών γίνεται για να εμποδίσουμε ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουμε τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, «χαρίζοντας» έτσι χρόνο στο δέρμα να παράγει μελανίνη από τα μελανοκύτταρά του και τελικά να αυτοπροστατευθεί χωρίς να υποστεί ζημιές όπως το ερύθημα, το έγκαυμα, τη γήρανση και τον καρκίνο.

Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγουμε παιδικά αντηλιακά με SPF μεγαλύτερο του 15, με απαλή σύνθεση, ειδική για το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών και με τα κατάλληλα συστατικά και φίλτρα προστασίας.

Φυτικά έλαια που έχουν μελετηθεί και χρησιμοποιούνται με ασφάλεια για τις ενυδατικές τους και προστατευτικές τους ιδιότητες για το βρεφικό και παιδικό δέρμα είναι τα εξής: Το αμυγδαλέλαιο και το λάδι καρύδας (coconut), η φυτική γλυκερίνη που έχει την ιδιότητα να συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα για αρκετή ώρα με τη χρήση, καθώς και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε και η προβιταμίνη Β5, έχουν προστεθεί σε παιδικά αντηλιακά για να ολοκληρώσουν τη φροντίδα του παιδικού δέρματος στον ήλιο.

crab

Τα SOS της ηλιοπροστασίας

- Επιλεγούμε αδιάβροχα αντηλιακά, δερματολογικά ελεγμένα τα οποία προσφέρουν προστασία ευρέως φάσματος (προστατεύουν τόσο από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA όσο και τις UVB), εμπλουτισμένα με φυσικά συστατικά που ευεργετούν το ευαίσθητο δέρμα του παιδιού.

- Ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού και δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα από προηγούμενα καλοκαίρια, καθώς μειώνεται πολύ ή και χάνεται τελείως η δραστικότητα των φίλτρων.

-  Αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση των παιδιών μας στον ήλιο από τις 12:00 μέχρι τις 16:00, τις ώρες, δηλαδή που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην επιφάνεια της γης.

- Εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα περίπου μισή ώρα πριν την έκθεση του παιδιού στον ήλιο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και τους στόματος. Προσοχή: Δεν ξεχνάμε την μύτη τις πατούσες και ιδιαίτερα τα αυτιά και τον αυχένα. 

- Ανανεώνουμε το αντηλιακό τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

- Για να επιτύχουμε την προστασία που αντιστοιχεί στο δείκτη ηλιακής προστασίας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ποσότητα 2mg/cm² (περίπου 3 κουταλάκια του γλυκού για ένα παιδί 6 ετών). Προσοχή: Η μείωση της ενδεικνυόμενης ποσότητας περιορίζει σημαντικά το επίπεδο προστασίας.

-  Τα βρέφη μέχρι τουλάχιστον 6 μηνών δεν πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με το ήλιο. Το δέρμα τους είναι ακόμη λεπτό μιας και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως και η μελανίνη αρχίζει να παράγεται σε ικανή ποσότητα μετά το πρώτο έτος της ζωής, που σημαίνει ότι τα βρέφη δεν έχουν πρακτικά καμιά προστασία. Γι’ αυτό το λόγο, φροντίζουμε να κρατάμε το μωρό πάντοτε κάτω από σκιά, να φοράει βαμβακερό φορμάκι και καπέλο με μεγάλο γείσο. Σε βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν συνίσταται η χρήση αντηλιακών. Για τα βρέφη 6 μηνών έως ενός έτους, συνεχίζουμε να τηρούμε τους ίδιους κανόνες προστασίας ενώ συνιστάται παράλληλα η χρήση αντηλιακού στα μέρη του σώματος που μένουν εκτεθειμένα, όπως η πάνω επιφάνεια των χεριών και το πρόσωπο. Για αυτήν την ηλικία επιλέγουμε βρεφικό αντηλιακό χωρίς άρωμα, με φυσικά φίλτρα, όσο το δυνατόν πιο απλής και φυσικής φόρμουλας και επιπλέον οφθαλμολογικά ελεγμένο, για να μην ερεθίζει τα μάτια του μωρού στην τυχαία επαφή.

- Σχεδόν όλοι έχουμε συνδέσει την αντηλιακή προστασία μόνο με την παραλία. Κι όμως, ο καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού. Ακόμη κι όταν το παιδί είναι μέσα στο αυτοκίνητο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βάζουμε στο παιδί αντηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι - στην πρωινή βόλτα, στις κούνιες, στο παιχνίδι στην αυλή.

-  Προσοχή στα εγκαύματα. Αν δούμε το δέρμα του παιδιού μας ερεθισμένο και κυρίως αν εμφανίζει φουσκάλες με υγρό, πριν χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε «ειδική κρέμα», καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό μας. 

-  Και μη ξεχνάτε ότι τα αντηλιακά πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία των παιδιών από τον ήλιο και όχι ως λόγος τα παιδιά να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο περισσότερες ώρες.

leaf orange
leaf pink